Linkbuilden


Linkbuilden is het plaatsen van een link van jouw website op een andere website. Het doel van linkbuilden is om meer bezoekers te trekken naar jouw website. Dit wordt gerealiseerd doordat bezoekers van de andere website op de link klikt en op jouw website landt. Daarnaast draagt een link plaatsen op een andere website bij aan de waarde die Google geeft aan jouw website. De zoekmachines kunnen jouw website beter ranken op basis van bepaalde woorden.

 

Domain authority

Een veel gehanteerde waarde voor een website is de domain autohority (DA). Dit is een waarde tussen 0 en 100. Als een domeinnaam (een website) nieuw is start dit domein met een waarde van 0. De waarde neemt toe op basis van een aantal factoren. De leeftijd van een domein speelt een rol maar ook het aantal links van andere websites die naar jouw website verwijzen. De “domein autoriteit” geeft aan of je website te vertrouwen is en dat er betrouwbare informatie op beschikbaar is. Wil je veel links verzamelen naar jouw website dan is het belangrijk dat je waardevolle en betrouwbare informatie op je website plaats. De backlinks volgen dan vanzelf wel.

 

Op welke manier kan je linkbuilden?

Er zijn verschillende manieren om te linkbuilden. Zoals in de vorige paragraaf beschreven staat is de beste manier om dit natuurlijk te laten verlopen door een goede en betrouwbare website te realiseren. Maak en plaats informatieve en waardevolle berichten op jouw website.

Gastblogs

Wil je op kortere termijn extra DA realiseren dan kun je gastblogs gaan schrijven. Dit betekent dat je een artikel schrijft en deze op een andere website plaats. In het artikel plaats je één of meerdere links die verwijzen naar je eigen website. Het is belangrijk dat je een gastblog schrijft die over hetzelfde onderwerp gaat als je eigen website. Heb je een website van een autobedrijf dan is het niet verstandig om een gastblog te schrijven op een website met het onder sport. Schrijf gastblogs van een omvang van 300 tot ongeveer 800 woorden. Rond de 600 woorden wordt aanbevolen. SEO artikelen plaatsen is een goede manier om relevante backlinks te verzamelen.

Startpagina’s

Een makkelijke methode om te linkbuilden is het gebruik maken van startpagina’s. Er zijn vele startpagina’s beschikbaar waar je een link gratis op kan plaatsen. Deze methode wordt steeds minder populair, omdat verondersteld wordt dat de zoekmachines er niet of nauwelijks waarde aan toerekenen.

Linkruil partnerpagina’s

Een veel toegepaste methode is een linkruil op partnerpagina’s. Dit betekent dat er op een website een pagina beschikbaar is gesteld om links van andere websites op te plaatsen. Het aantal links varieert van enkele links tot soms wel meer dan 100. Deskundigen raden het af om op een website een partnerpagina met tientallen links te plaatsen. De zoekmachines krijgen dan de indruk dat je aan het linkbuilden bent, waardoor je website lager zal ranken.

Links kopen

In de praktijk komt het erg vaak voor dat links gekocht worden. Het is duidelijk dat ook grote partijen links kopen en laten verwijzen naar de website. Denk bijvoorbeeld aan de branche telecom waar zeer veel concurrentie is. Een telecom aanbieder moet in principe wel gaan linkbuilden om hoger in een zoekmachine te ranken. Pas erg op welke links je koopt of welke partij dit voor je doet. Het is belangrijk dat je links laat plaatsen op kwalitatieve website en daarnaast ook in dezelfde categorie. Een auto website bij auto’s en een sport website plaatst links op sport gerelateerde websites. Daarnaast is een goed advies om de aantallen links per maand enigszins te beperken. Pas een lange termijn strategie toe!